Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Τα ονειρα στην Πρεβεζα..


βραβεύονται τα όνειρα;Η βραβευμένη στο φεστιβάλ ντοκυμαντέρ Χαλκίδας ταινία της Λουκίας Ρικάκη Όνειρα σε άλλη γλώσσα
προβάλλεται στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Πρέβεζας (πρώην ΟΑΣΗ) το Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011 ώρα 8.00 μ.μ.
Θα παρερευρεθεί και θα συζητήσει μαζί μας η σκηνοθέτις Λουκία Ρικάκη
Θα προβληθεί και η μικρού μήκους βραβευμένη ταινία του μαθητή Λουκά Λελόβα
κάνε ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά
Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ Δωρεάν είσοδος για τους μαθητές
Η αποδοχή του άλλου,η αποδοχή της διαφοράς είναι το ζητούμενο στη σχολική κοινότητα της Φανερωμένης.Η δουλειά των δασκάλων εδώ κάνει θαύματα.Πιστεύω ότι πρέπει να κάνεις κινηματογράφο σε κάθε εποχή,οφείλεις να εξασκείς τα εκφραστικά σου μέσα και να "επιστρέφεις"στην κοινωνία με όσο πιο έντιμο τρόπο γίνεται τη δημιουργία σου.Σε εποχή κρίσης οφείλει κανείς να πράττει,να είναι σε συνεχή εγρήγορση.
ειμαι η κυρια που βγαζει καμερα.. οπως λεει ο ηρωας μου ο Ραφαελλος ο μικρος 8 χρονος Γεωργιανος…ολοι οι ανεξαρτητοι κινηματογραφιστες ειμαστε κυριες και κυριοι που βγαζουν την καμερα τους ως το μοναδικο τους οπλο στην ευτελεια
και με τουτο φτιαχνουμε εικονες για την ομορφια της ζωης γιατι κατά πως λεει ο ποιητης «εμεις τη θεμε τη ζωη, πηγαινουμε μπροστά και χαιρετούμε τα πουλιά της που μισεύουνε.....ειμαστε από καλη γενια»
από καλη γενιά είναι και ο 13 χρονος Αντρεας που λεει στην ταινια
« αυτοι που είναι ο εαυτος τους δεν θελουν να είναι τελειοι, οι αλλοι θελουν!»



ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Κινηματογραφική Λέσχη Πρέβεζας
Γραφείο Πολιτιστικών Θεμάτων ΔΔΕ Πρέβεζας
Ομάδα Κινηματογράφου 2ου Λυκείου Πρέβεζας
Μαθητική Εφημερίδα Μαύρη Κιμωλία

2 σχόλια:

Δημήτρης Παπαδήμος είπε...

Dimitris Papadimos Ήρθε λοιπόν και στην Πρέβεζα η κυρία «που βγάζει κάμερα» στα παιδιά, όπως είπε ένας μαθητής στην ταινία της.
Η Λουκία Ρικάκη, ακούραστη μίλησε με τα παιδιά της Πρέβεζας και της Φιλιππιάδας από τις ομάδες κινηματογράφου, που έχουν δημιουργηθεί, μίλησε με τους θεατές της ταινίας της.
Αλλά κυρίως «μίλησε» με την ταινία της.
Δυο χρόνια έκανε να την ολοκληρώσει καθώς επιζητούσε από τα παιδιά του σχολείου της Φανερωμένης Κύπρου όχι απλά μια συνέντευξη, μια γνώμη. Αλλά μια κατάθεση ψυχής, μια εξομολόγηση ονείρου, που τα κατόρθωσε με κόπο, με επιμονή, με επικοινωνία, με αγάπη, με συναδέλφωση.
Φανταστείτε τόσα παιδιά με διαφορετικές θρησκείες, άλλη γλώσσα, ιδιαίτερη κουλτούρα να μιλούν στην κάμερα σαν να είναι ο φίλος τους, ο «κολλητός» τους, η μάνα τους.
Το πείραμα που γίνεται από το φιλόδοξο πρόγραμμα του κυπριακού Υπουργείου Παιδείας βρήκε τον καλύτερο συνήγορό του στην κάμερα της Ρικάκη. Που κινήθηκε ανεξάρτητα, μακριά από κυκλώματα, με μόνο όπλο την μεγάλη διάθεση για συμβολή στα οξυμένα και κρίσιμα προβλήματα της εποχής μας.
Το σχόλιό της απλό και περιγραφικό, αλλά και καίριο και στοχευμένο, δεν καθοδήγησε, αλλά προβλημάτισε και άφησε το κοινό να βρει μόνο του τις λύσεις και τα συμπεράσματα, όπως και οι μικροί ήρωες της ταινίες της έβγαλαν τις μύχιες σκέψεις τους αβίαστα μπροστά στο φακό.
Ήταν μια ξεχωριστή ταινία
Ήταν μια ξεχωριστή προβολή
Ήταν μια βραδιά γεμάτη από παιδική ηλικία…
Ήταν μια βραδιά από όνειρα «που ήθελαν να πάρουν εκδίκηση»…
Εκ μέρους των διοργανωτών, ευχαριστούμε τους δύο Αντιδημάρχους κ. Φραγκούλη και κ. Κορωναίο, τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Ζάκα, καθώς και τον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ηλιόπουλο, που τίμησαν με την παρουσία τους την προβολή .
Ευχαριστούμε τα παιδιά του Συνόλου Έντεχνης Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Πρέβεζας, που ζωγράφισαν με νότες την έναρξη της εκδήλωσης.
Ευχαριστούμε τον μαθητή Λουκά Λελόβα, που με την παρουσία του και το μικρό οικολογικό διαμάντι του-την ταινία του- μας έδειξε ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα…
Ευχαριστούμε όλους όσους παρακολούθησαν την εκδήλωση.
Ευχαριστούμε και τους χορηγούς μας Ξενοδοχείο Διώνη και ΚΤΕΛ Πρέβεζας.
Λουκία σ’ ευχαριστούμε

Δημήτρης Παπαδήμος

5 pink flowers είπε...

εγω ευχαριστω πολυ
για την υποδοχη τη διοργανωση την φιλοξενια
την ομορφη ατμοσφαιρα που δημιουργησαν τα παιδια με τη συμμετοχη τους
και συνεχιστηκε και την επομενη ημερα στην κουβεντα με τη Μαυρη Κιμωλια!!
ελπιζω και ευχομαι και σε επομενες συναντησεις
να ειστε καλα να φροντιζετε το καλο σινεμα !
Με τρυφεροτητα οπως το κανατε!